2012. szeptember 26., szerda

A büszkeségem ~*~ Tutorial

Ennek a kis tárcának a szabásmintájára nagyon büszke vagyok. Olyan édesen gömbőc. Tökéletes. Nekem :) Ha valakinek tetszik, könnyen elkészítheti a most következő leírás alapján.
 
 
Ehhez is elég egy kevés kis anyag, közbélés, 1 db 10 cm-es íves fém keret, a FAB_no.:03-as szabásminta és egy nyugis délután ;)
 
A varrásszélesség 7 mm hacsak a leírás nem jelez mást.
 
A tárca készítésének menete:
 
1. A szabásmintán található utasításnak megfelelően szabd ki az alkatrészeket.
 
2. A felvasalható vlies-t helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.
 
3. Helyezd a merevítő közbélést a fő anyag kerek(szerű) elkatrészeinek fonákjára (vlies-zel beragasztott felére) és varrd körbe a két anyagot keskenyen (2 mm-es varrásszélesség). Ebből a buliból az oldalrészek kimaradnak :)

4. A szabásmintáról másold át jelölőfilccel a két illesztési pontot a kerek alkatrészekre és gombostűzd össze az oldarésszel. A jelölés az oldalvarrás utolsó öltését jelöli. A szimmetriának tökéletesnek kell lennie, különben a végén egy "csámpás" tárcád lesz ;)
 
5. Varrd össze a kerek és az oldal részt.

6. Jöhet ugyanígy a másik oldal. Figyelj a szimmetriára.

7. Készítsd el a bélést a 4-5-6-os pontokban leírtak szerint. Annyi a különbség, hogy az egyik oldalvonalon, az aránylag egyenesebb szakaszon hagyj egy kb. 6 cm-es nyílást (a varrást erősítsük el a nyílás elején és végén is), amin majd kifordítod a tárcát.
 
8. Fordítsd úgy az elkészült darabokat, hogy a bélésnek kívül legyen a színe, a fő anyagnak belül legyen a színe. Helyezd egymásba a két darabot.
 
9. Gombostűzd össze a halacska száját. Az oldalvarrások első öltéseit kell illeszteni.

10. Most 4 varrással (oldalvarrástól oldalvarrásig) készítsd el a felső varrásvonalat. Az oldal varrásszélességet elhajtva (erre semmiképpen ne varrj rá, mert akkor "húzni" fog a tárca oldala ha kifordítod), az oldalvarrás legelső öltésétől indulva varrd végig a felső ívet a másik oldalvarrás kezdő öltéséig és így tovább.
 
11. Vágj le a varrásszélességből a felső íven, majd a bélésen hagyott nyíláson keresztül fordítsd a színére a tárcát. Rejtett kézi öltésekkel vagy simán géppel varrd be a nyílást, majd vasald meg a tárcát. A felső ívet tűzd le keskenyen.

12. A sokat emlegett szimmetria érdekében jelöld meg a tárca közepét mindkét felső vonalon és nézd ki magadnak a fém keret közepét is. Illeszd bele a fém keretbe az egyik oldalt és számold meg, hogy hányadik lyuknál lesz majd a (nálam) szürke és kék anyag találkozásának vonala és egy öltéssel rögzítsd ezt a pontot a kerethez (mikor a keretbe varráskor ezekhez az öltésekhez érek eltávolítom őket). Ezt a lépést ismételd meg mind a 4 oldalvonalnál és a tárca közepénél is. Született már a kezem között csálé tárca, azóta ezt az előre rögzítős lépést sosem hagyom ki :) A bevarráshoz a varrócérnánál erősebb fonalat, cérnát használj, hogy használat közben biztosan ne szakadjon el.


És már készen is van ez a kis gömbölyded, kényelmesen pakolható tárca :)

6 megjegyzés:

  1. Ez gyönyörűséges! :) Nem hordok semmi virágosat, de ezt büszkén hordanám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :) Köszönöm! Nekem sem annyira kedvencem a nagy virágos minta, de ez a kis csokor olyan szép :)

      Törlés
  2. Ez tökéletes és csodaszép. Nincs egy virágos kiegészítőm sem, de ez nekem is a szívem csücske lenne, annyira telibe talált! Gratulálok, nagyon szép munka!

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez a forma nagyon tetszik! Olyan kis romantikus az egész.

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép!

    Nem lehet majd DIY-Tárca csomagként megvásárolni? :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...