2012. szeptember 21., péntek

Tutorial és szabásminta a 10 cm-es nagy bogyós fém kerethez

Elkészítési segédlet következik a következő kis buggyos szütyőhöz:

A tárca kész méretei:
 
 Talp szélesség: 14 cm
Talp mélység: 5 cm
Magasság a bogyókkal együtt:12 cm
 
A csomag tartalma:
 
Fő anyag: 28 x 35 cm
Bélés: 25 x 19,5 cm
No.: FAB_2-es szabásminta
 
A varrásszálesség 7 mm hacsak a leírásban más utasítás nincsen.
 
A tárca elkészítésének a menete:
 
1. A szabásmintán található utasításnak megfelelően szabd ki az alkatrészeket. Az 'A' darab szabásmintájának elkészítéséhez szükséged lesz selyem vagy barna papírra. Először tükrözd a szabásmintát az első hatjásvonalon, majd az így kapott szabásmintát tükrözd a kettes hajtásvonalon. (Nem fért rá egy A4-esre és gondoltam így egyszerűbb mint nagyítgatni :) Jó nagy lett, igaz? :)
 
2. A szövött ragasztós közbélést helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.
 
3. A bevarrható közbélésre helyezd rá a beragasztott fő anyagot színével felfelé és kezdj el különféle méretű és irányú hajtásokat készíteni és tűzd rá őket gombostűvel a közbélésre.
 

 
4.  Keskenyen (2-3 mm-es varrásszélességgel) tűzd körbe a fő anyagot a közbéléssel.
 
 
5. Varrd össze a tárca két oldalát úgy, hogy fentről egy varrásszélességre induljon az első öltés.

6. A tárca talpának elkészítéséhez fogd össze a tárca oldalát és a talp részt (zárd a kis lyukat) és rögzítsd 5 mm-es varrásszélességgel.

 
7. Készítsd el a bélést ugyanígy, megismételve az 5-ös és 6-os pontokat.
 
8. Fordítsd úgy az elkészült darabokat, hogy a bélésnek kívül legyen a színe, a fő anyagnak belül legyen a színe és helyezd egymásba a két darabot (fő anyag kvü, bélés belül).
 
9. Illeszd egymáshoz a két oldalvarrás legelső öltését és tűzd össze gombostűvel a fő anyag és a bélés felső ívét.
 

10. Most két varrással készítsd el a felső varrás vonalat. Az oldal varrásszélességet elhajtva (erre semmiképpen ne varrj rá, mert akkor "húzni" fog a tárca oldala ha kifordítod), az oldalvarrás legelső öltésétől indulva varrd végig a felső ívet a másik oldalvarrás kezdő öltéséig.


A másik oldalon, ugyanígy indulj az oldal varrás felső pontjától, de az aránylag "egyenes" középső részen hagyj ki 6 cm-t. Itt tudod majd kifordítani a tárcát a színére.
 
 

11. Az íves részeken vágd le a varrásszélességet. 2-3 mm maradjon.
 
12. Fordítsd a tárcát a színére a felső részen hagyott 6 cm-es nyíláson át, majd tűzd le keskenyen (1-2 mm) a "halacska száját", a felső ívet. Az előbb hagyott 6 cm-es nyílást ezzel a tűzéssel zárd most be.
 
 
13. Jelöld meg a tárca közepét mindkét felső vonalon és nézd ki magadnak a fém keret közepét is. Annak érdekében, hogy tökéletes legyen a szimmetria és hogy pontosan tudd elosztani a tárca bőségét (ha van) érdemes hozzáölteni a tárca közepét és két szélét a kerethez a bevarrás előtt (mikor a keretbe varráskor ezekhez az öltésekhez érek eltávolítom őket). A bevarráshoz a varrócérnánál erősebb fonalat cérnát használjuk, hogy használat közben biztosan ne szakadjon el.
 
 
És már készen is vagyunk:
 
 
A fordított variáció:
 

Használjátok örömmel :)

18 megjegyzés:

  1. Szupi, szupi! Érdemes volt várni rá!! :)

    VálaszTörlés
  2. Pont ilyet szeretnék csinálni, nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt :) Az lenne a kérdésem, hogy varrógép nélkül nagyon nehéz lenne megcsinálni? Sajnos nincs varrógépem, és kézzel sem sokat varrtam eddig (max. lyukakat a nadrágok térdén de még azok is elég rondák lettek...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. weenee, nagyon sok helyen láttam már, hogy kézi öltésekkel állítják össze a tárcákat. Szerintem egy kisebb tárcát nem olyan nehéz varrógép nélkül elkészíteni :)

      Törlés
  3. Nagyon szép! Azt hiszem megpróbálom :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...