2012. szeptember 26., szerda

A büszkeségem ~*~ Tutorial

Ennek a kis tárcának a szabásmintájára nagyon büszke vagyok. Olyan édesen gömbőc. Tökéletes. Nekem :) Ha valakinek tetszik, könnyen elkészítheti a most következő leírás alapján.
 
 
Ehhez is elég egy kevés kis anyag, közbélés, 1 db 10 cm-es íves fém keret, a FAB_no.:03-as szabásminta és egy nyugis délután ;)
 
A varrásszélesség 7 mm hacsak a leírás nem jelez mást.
 
A tárca készítésének menete:
 
1. A szabásmintán található utasításnak megfelelően szabd ki az alkatrészeket.
 
2. A felvasalható vlies-t helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.
 
3. Helyezd a merevítő közbélést a fő anyag kerek(szerű) elkatrészeinek fonákjára (vlies-zel beragasztott felére) és varrd körbe a két anyagot keskenyen (2 mm-es varrásszélesség). Ebből a buliból az oldalrészek kimaradnak :)

4. A szabásmintáról másold át jelölőfilccel a két illesztési pontot a kerek alkatrészekre és gombostűzd össze az oldarésszel. A jelölés az oldalvarrás utolsó öltését jelöli. A szimmetriának tökéletesnek kell lennie, különben a végén egy "csámpás" tárcád lesz ;)
 
5. Varrd össze a kerek és az oldal részt.

6. Jöhet ugyanígy a másik oldal. Figyelj a szimmetriára.

7. Készítsd el a bélést a 4-5-6-os pontokban leírtak szerint. Annyi a különbség, hogy az egyik oldalvonalon, az aránylag egyenesebb szakaszon hagyj egy kb. 6 cm-es nyílást (a varrást erősítsük el a nyílás elején és végén is), amin majd kifordítod a tárcát.
 
8. Fordítsd úgy az elkészült darabokat, hogy a bélésnek kívül legyen a színe, a fő anyagnak belül legyen a színe. Helyezd egymásba a két darabot.
 
9. Gombostűzd össze a halacska száját. Az oldalvarrások első öltéseit kell illeszteni.

10. Most 4 varrással (oldalvarrástól oldalvarrásig) készítsd el a felső varrásvonalat. Az oldal varrásszélességet elhajtva (erre semmiképpen ne varrj rá, mert akkor "húzni" fog a tárca oldala ha kifordítod), az oldalvarrás legelső öltésétől indulva varrd végig a felső ívet a másik oldalvarrás kezdő öltéséig és így tovább.
 
11. Vágj le a varrásszélességből a felső íven, majd a bélésen hagyott nyíláson keresztül fordítsd a színére a tárcát. Rejtett kézi öltésekkel vagy simán géppel varrd be a nyílást, majd vasald meg a tárcát. A felső ívet tűzd le keskenyen.

12. A sokat emlegett szimmetria érdekében jelöld meg a tárca közepét mindkét felső vonalon és nézd ki magadnak a fém keret közepét is. Illeszd bele a fém keretbe az egyik oldalt és számold meg, hogy hányadik lyuknál lesz majd a (nálam) szürke és kék anyag találkozásának vonala és egy öltéssel rögzítsd ezt a pontot a kerethez (mikor a keretbe varráskor ezekhez az öltésekhez érek eltávolítom őket). Ezt a lépést ismételd meg mind a 4 oldalvonalnál és a tárca közepénél is. Született már a kezem között csálé tárca, azóta ezt az előre rögzítős lépést sosem hagyom ki :) A bevarráshoz a varrócérnánál erősebb fonalat, cérnát használj, hogy használat közben biztosan ne szakadjon el.


És már készen is van ez a kis gömbölyded, kényelmesen pakolható tárca :)

Szemüvegtartó tok ~*~ Tutorial

A most következő leírás segítségével a következő tárcát tudod elkészíteni - nem feltétlenül szemüvegnek :)
 
 
Egy kevéske anyag kell hozzá, némi közbélés és a 18 cm-es íves fém keret:
 
A varrásszélesség 7 mm hacsak a leírásban nem jelzek mást.

A tárca készítésének menete:
 
1. A szabásmintán található utasításnak megfelelően szabd ki az alkatrészeket.
 
2. A felvasalható vlies-t helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.

3. Helyezd a merevítő közbélést a fő anyag fonákjára (vlies-zel beragasztott felére) és varrd körbe a két anyagot keskenyen (2 mm-es varrásszélesség).
 
4. A szabásmintáról jelöld át a szűkítőt a fő anyag fonákjára.

5. Készítsd el a szűkítőket.
 
6. Varrd össze a tárcát úgy, hogy fentről egy varrásszélességre induljon az első öltés és a másik oldalon ugyan így kell befejezni, kb. 0,7 cm-rel az anyagszéle előtt. Majd az íves részeken a varrásszélességből vágj le, kb. 3 mm maradjon. A kis szűkítők vonalát illeszd egymáshoz.
 
7. Készítsd el a bélést a 4-5-6-os pontokban leírtak szerint. Annyi a különbség, hogy lent, az egyenes vonalon hagyj egy kb. 6-7 cm-es nyílást (a varrást erősítsük el a nyílás elején és végén is), amin majd kifordítod a tárcát.
 
8. Fordítsd úgy az elkészült darabokat, hogy a bélésnek kívül legyen a színe, a fő anyagnak belül legyen a színe. Helyezd egymásba a két darabot.
 
9. Gombostűzd össze a halacska száját. Az oldalvarrások első öltéseit kell illeszteni.

10. Most két varrással készítsd el a felső varrásvonalat. Az oldal varrásszélességet elhajtva (erre semmiképpen ne varrj rá, mert akkor "húzni" fog a tárca oldala ha kifordítod), az oldalvarrás legelső öltésétől indulva varrd végig a felső ívet a másik oldalvarrás kezdő öltéséig.

11. Levágunk a varrásszélességből a felső íven, majd a bélésen hagyott nyíláson keresztül a színére fordítjuk a tárcát. Rejtett kézi öltésekkel vagy simán géppel bevarrjuk a nyílást, majd megvasaljuk a tárcát. A felső ívet keskenyen letűzzük.
 
12. Jelöld meg a tárca közepét mindkét felső vonalon és nézd ki magadnak a fém keret közepét is. Annak érdekében, hogy tökéletes legyen a szimmetria és hogy pontosan tudd elosztani a tárca bőségét (ha van) érdemes hozzáölteni a tárca közepét és egyik szélét a kerethez a bevarrás előtt (mikor a keretbe varráskor ezekhez az öltésekhez érek eltávolítom őket). A bevarráshoz a varrócérnánál erősebb fonalat, cérnát használjuk, hogy használat közben biztosan ne szakadjon el.

Készen is van :)

2012. szeptember 21., péntek

Tutorial és szabásminta a 10 cm-es nagy bogyós fém kerethez

Elkészítési segédlet következik a következő kis buggyos szütyőhöz:

A tárca kész méretei:
 
 Talp szélesség: 14 cm
Talp mélység: 5 cm
Magasság a bogyókkal együtt:12 cm
 
A csomag tartalma:
 
Fő anyag: 28 x 35 cm
Bélés: 25 x 19,5 cm
No.: FAB_2-es szabásminta
 
A varrásszálesség 7 mm hacsak a leírásban más utasítás nincsen.
 
A tárca elkészítésének a menete:
 
1. A szabásmintán található utasításnak megfelelően szabd ki az alkatrészeket. Az 'A' darab szabásmintájának elkészítéséhez szükséged lesz selyem vagy barna papírra. Először tükrözd a szabásmintát az első hatjásvonalon, majd az így kapott szabásmintát tükrözd a kettes hajtásvonalon. (Nem fért rá egy A4-esre és gondoltam így egyszerűbb mint nagyítgatni :) Jó nagy lett, igaz? :)
 
2. A szövött ragasztós közbélést helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.
 
3. A bevarrható közbélésre helyezd rá a beragasztott fő anyagot színével felfelé és kezdj el különféle méretű és irányú hajtásokat készíteni és tűzd rá őket gombostűvel a közbélésre.
 

 
4.  Keskenyen (2-3 mm-es varrásszélességgel) tűzd körbe a fő anyagot a közbéléssel.
 
 
5. Varrd össze a tárca két oldalát úgy, hogy fentről egy varrásszélességre induljon az első öltés.

6. A tárca talpának elkészítéséhez fogd össze a tárca oldalát és a talp részt (zárd a kis lyukat) és rögzítsd 5 mm-es varrásszélességgel.

 
7. Készítsd el a bélést ugyanígy, megismételve az 5-ös és 6-os pontokat.
 
8. Fordítsd úgy az elkészült darabokat, hogy a bélésnek kívül legyen a színe, a fő anyagnak belül legyen a színe és helyezd egymásba a két darabot (fő anyag kvü, bélés belül).
 
9. Illeszd egymáshoz a két oldalvarrás legelső öltését és tűzd össze gombostűvel a fő anyag és a bélés felső ívét.
 

10. Most két varrással készítsd el a felső varrás vonalat. Az oldal varrásszélességet elhajtva (erre semmiképpen ne varrj rá, mert akkor "húzni" fog a tárca oldala ha kifordítod), az oldalvarrás legelső öltésétől indulva varrd végig a felső ívet a másik oldalvarrás kezdő öltéséig.


A másik oldalon, ugyanígy indulj az oldal varrás felső pontjától, de az aránylag "egyenes" középső részen hagyj ki 6 cm-t. Itt tudod majd kifordítani a tárcát a színére.
 
 

11. Az íves részeken vágd le a varrásszélességet. 2-3 mm maradjon.
 
12. Fordítsd a tárcát a színére a felső részen hagyott 6 cm-es nyíláson át, majd tűzd le keskenyen (1-2 mm) a "halacska száját", a felső ívet. Az előbb hagyott 6 cm-es nyílást ezzel a tűzéssel zárd most be.
 
 
13. Jelöld meg a tárca közepét mindkét felső vonalon és nézd ki magadnak a fém keret közepét is. Annak érdekében, hogy tökéletes legyen a szimmetria és hogy pontosan tudd elosztani a tárca bőségét (ha van) érdemes hozzáölteni a tárca közepét és két szélét a kerethez a bevarrás előtt (mikor a keretbe varráskor ezekhez az öltésekhez érek eltávolítom őket). A bevarráshoz a varrócérnánál erősebb fonalat cérnát használjuk, hogy használat közben biztosan ne szakadjon el.
 
 
És már készen is vagyunk:
 
 
A fordított variáció:
 

Használjátok örömmel :)

2012. szeptember 15., szombat

A kis buggyosok

A hét elején mutattam a rózsaszín alapon pettyes, ráncolt, buggyos tárcát, amit a Kreatív Sarokba szánok. Miután megnyugodtam, hogy jó lesz a szabásminta csinálnom kellett még eggyet a tutorial miatt. Húztam, halasztottam a dolgot, mert azt gondoltam, hogy a kis pettyes a tuti befutó és a kockás közel nem fog olyan jól mutatni.
 
Hát azt hiszem nagyot tévedtem. Nekem személy szerint sokkal, de sokkal jobban tetszik a kockás verzió a pöttyösnél. Mutatom :)
 
... és így mutatnak ketten:
 
És most nekiállok a tutorialt összerakni ... :) 

2012. szeptember 13., csütörtök

TILDA - Vintereventyr

A Tilda rajongók és a gyönyörű textilek szerelmeseinek nagy örömére ma megérkezett a webshop-ba az új Tilda kollekció.
 
Bújtam kicsit a netet, de sajnos nem találtam infót arra vontakozólag, hogy mikor jelenik meg nálunk a könyv. Tudja valaki?
 

A külföldi blogokon azért találtam egy két fotót, amiket ízelítőnek szeretnék megmutatni, hogy egy kis képet kapjunk az új könyv hangulatáról. Szokás szerint szemet gyönyörködtető és igazán szeretnivaló :))
 
Eredeti forrás: We heart Dublin
 
 
 
 
 

És egy kis ízelítő az anyagokból amik már megvásárolhatóak a webáruházban:
 
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...